Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Slöseriskolan - Vart kommer pengarna ifrån?

 

Var kommer skattepengarna ifrån? Risken för slöseri är stor när politiker och byråkrater glömmer bort att varje skattekrona de spenderar kommer från någon som arbetat ihop dem.

Det finns det man ser, och så finns det det man inte ser. Varje krona som politikerna spenderar försvinner ju från någon annan.

Kommunpolitikerna i Vänersborg drömde om en nybyggd bandyhall. Den skulle kosta 140 miljoner kronor, men slutnotan landade på 270 miljoner kronor. Visst har bandyhallen skapat nytta - men vad hade samma pengar kunnat användas till annars?

Kommunpolitikerna i Kiruna drömde om en kommunal halkbana som skulle locka till sig bilföretag. 30 miljoner kronor senare ska den konstgjorda sjön tömmas, eftersom inga bilföretag var intresserade. Var kom miljonerna ifrån - och vilken nytta hade de kunnat skapa på annat håll?

Kommunpolitikerna i Hällefors drömde om att kommunen skulle bli ett internationellt kompetenscentrum inom industridesign, som skulle locka 25.000 besökare om året.  Hällefors politiker lyckades övertyga EU om att ge kommunen 64 miljoner kronor i stöd, innan drömmarna sprack. Men var kom pengarna ifrån?

Staten delar varje år ut 28 miljarder kronor i företagsstöd. Hälften av bidragsprogrammen har bristfälliga utvärderingar – eller inga alls. 

Vi skattebetalare vet alltså att 28 miljarder kronor av våra pengar har gått i bidrag till olika företag – men inte vad vi fått för pengarna. Vi vet inte heller hur många jobb som skulle ha skapats om företag med hållbara affärsidéer sluppit försörja företag som är duktiga bidragsentreprenörer.

Borde inte politikerna tvingas beräkna det? 

Vilken nytta de 2,4 miljarder kronor som staten stoppat in i SAS de senaste tre åren hade kunnat skapa på annat håll? Eller alternativnyttan av de miljarder som EU subventionerar fiskeindustrin med?  

Det finns ingen sedelpress i källaren på riksdagen eller kommunhuset, utan varje skattekrona kommer ifrån någon. Du hade kunnat använda pengarna till något du tycker är viktigt. Det hade också skapat nytta. Istället försvann dina pengar till det politikern tyckte var viktigast. Kanske hade du velat spendera dina pengar på samma sak, kanske inte. Det får vi aldrig veta. Därför får vi aldrig glömma bort varifrån skattepengarna kommer.

Vad händer när systemet blivit så stort att de som gör av med pengarna inte längre ser var de kommer ifrån? När de som betalar in pengarna inte längre ser var de tar vägen?

 

Se de andra delarna i Slöseriskolan 

 

Slöseriskolan del 1: De fyra sätten att spendera pengar

Slöseriskolan del 2: Många bäckar små

Slöseriskolan del 3: Hur mycket skatt betalar du – egentligen?