Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Slöseriskolan del 2 - Det perfekta rånet

Många bäckar små gör en stor å. Det är en av orsakerna till slöseri med skattepengar, och ämnet för andra delen i Slöseriskolan.

Tänk om du skulle kunna lägga beslag på ett öre från varje transaktion i bankgirot. Ingen skulle märka något, men du skulle snabbt bli miljonär. Det vore det perfekta rånet.

När EU:s politiker spenderar flera miljarder kronor på att subventionera fiskeindustrin är det samma fenomen i farten. Utslaget på varje skattebetalare i EU blir det inte många kronor, men för fiskeindustrin är det en hiskelig summa pengar. Därför är de villiga att lägga mycket resurser på att åka till Bryssel och lobba för fortsatta miljardsubventioner.

När Leksands politiker spenderar 25 miljoner kronor på att rädda ortens hockeylag handlar det om knappt 200 kronor per invånare och år. Litet och oskyldigt för den enskilde skattebetalaren, men bokstavligt talat en överlevnadsfråga för hockeyklubben.

När Götenes politiker bestämde sig för att stötta entusiasterna bakom Medeltidens Värld skulle kostnaden bli en femhundralapp per invånare. Inte mycket att bråka om, för att sätta kommunen på kartan. Inte förrän kostnaden femtondubblades till 7.500 kr per invånare, och Götene hamnade på kartan av helt andra skäl.

Och är det inte samma fenomen i farten när politiker från olika partier enas om att höja partistödet till dem själva?

De svenska forskarna Jonas Vlachos och Helena Svaleryd har visat att ”kommuner som domineras av ett starkt parti betalar ut en stor andel av stödet per mandat medan kommuner med många småpartier har ett högt grundstöd per parti. Alltså utformas partistöden på ett sätt som gynnar de makthavande partiernas intressen.” 

För några år sedan gjorde moderaterna en helomvändning, och blev plötsligt för ett högre partistöd. Hade det kanske att göra med att partiet gått kraftigt bakåt i valet 2002, och därmed förlorat mycket pengar? Det är klart att det finns en sådan koppling, medgav dåvarande riksdagsledamoten Tobias Billström (M). Efter omsvängningen kunde moderaterna kassera in 800 miljoner kronor i partistöd under mandatperioden 2006–2010 – motsvarande ungefär en hundralapp per svensk.

Många bäckar små gör som sagt en stor å. Därför är det viktigt att följa vart pengarna tar vägen, när de runnit ur skattebetarnas fickor.