Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Slöseriskolan del 3 - Skattetrycket

Hur mycket betalar du i skatt, egentligen? De flesta skatter är osynliga. Titta på Slöseriskolans film för att se vart pengarna tar vägen.

Sverige har världens näst högsta skatter, även om skattetrycket har sjunkit de senaste åren.

En person med 25.000 kronor i lön betalar 17.200 kronor i skatt per månad har Institutet för Privatekonomi på Swedbank räknat ut. Då är alla skatter inräknade, som moms och arbetsgivaravgifter.

Mycket av skattepengarna går till bra saker. Jag skulle själv inte kunna skriva de här orden om det inte var för cancervården på Huddinge sjukhus. Många människor i vård, skola och omsorg gör fantastiska insatser - tyvärr utan att det alltid syns i lönekuvertet. Polis, brandkår, vägar med mera – det finns mycket bra.

Men det finns också mycket tvivelaktigt, där pengarna skulle ha gjort bättre nytta på annat håll. 

Varghonan G82-10, mer känd som "Flyttvargen", har flyttats från sitt revir tre gånger. Varje gång har hon vandrat tillbaka. Flyttarna har hittills kostat två miljoner kronor.

Misskötta Parken Zoo i Eskilstuna har gått med 249 miljoner kr i förlust på tio år.

Biståndspengar går till lyxhotell och coacher för 80.000 kr om dagen.  

Risken för slöseri är som störst när någon annan spenderar pengar på någon annan. Särskilt eftersom det är stora belopp för den som spenderar pengarna, men små för varje enskild skattebetalare.

Tycker du att det är viktigt att granska vart skattepengarna tar vägen? Följ Slöseriombudsmannen på Facebook

Nästa vecka kommer den fjärde delen i Slöseriskolan, om var skattepengarna kommer ifrån.

PS: Hela rapporten från Institutet för Privatekonomi finns här. I rapporten finns bland annat följande tabell som förklarar vilka skatter vi betalar: