Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

28 miljarder kr i företagsstöd trots bristfällig utvärdering

Det är lätt att vara generös med någon annans pengar. Staten delar varje år ut 28 miljarder kronor i företagsstöd, men hälften av bidragsprogrammen har bristfälliga utvärderingar – eller inga alls. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv, som SvD skriver om.

Vi skattebetalare vet alltså att 28 miljarder kronor av våra pengar har gått i bidrag till olika företag – men vi vet inte vad vi fått för pengarna.

Nu invänder kanske någon att det är klart att pengarna skapat någon form av nytta.

Visst. Men varje skattekrona kommer ju också ifrån någon. Det finns ju ingen sedelpress i källaren på riksdagen eller kommunhuset, även om det kan verka så ibland. De 28 miljarderna som gått till företagsstöd har försvunnit från skattebetalarnas plånböcker.

Hade du fått behålla pengarna hade du kunnat använda dem till något du tycker är viktigt. Istället försvann dina pengar till de företag som politikerna tyckte behövde dem bättre.

Det minsta man kan begära är att politikerna tvingas bevisa vilken nytta företagsstöden skapat – och varför den är större än i fall folk fått behålla pengarna själva.

Underlag för rapporten finns här: http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00034/Kartl_ggning_av_stat_34486a.pdf