Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Kan staten välja ut vinnare?

Alliansregeringen vill starta en "grön investeringsfond" där de ska satsa 700 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. 

"Den gröna investeringsfonden ska särskilt investera i små och medelstora företag som behöver nytt kapital och ny kompetens för att kunna fortsätta utvecklas" heter det. Det låter väl bra. Vem är motståndare till små och medelstora företag?

Fonden ska "förbättra möjligheterna att finansiera affärsidéer som tydligt bidrar till en smartare energianvändning och till att minska utsläppen av koldioxid." Vem kan väl vara mot det?

Kanske den som är osäker på om staten kan välja ut vilka företag som kommer att bli framgångsrika. Den som inte litar till att politiker och byråkrater kan bedöma vilka affärsidéer som fungerar. Den som vet att staten redan idag betalar ut minst 49 miljarder kronor i skattestöd till näringslivet, utan att veta vilken nytta skattebetalarna får för pengarna. Den som vet att när företagen har rätt till bidrag kommer fler av dem att lägga tid och energi på att söka bidrag istället för att utveckla affärsidén. 

Annie Lööf och Anna-Karin Hatt ska få varsitt exemplar av  Svenska citroner av Sven-Olov Daunfeldt och Fabian Wallén. Boken handlar om åtta fräscha idéer om lämnade en sur eftersmak. Precis som en grön investeringsfond såg de förföriska ut på förhand.