Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Kommunal etanolflopp kostade miljarder

Den 26 november klubbade Örnsköldsviks kommunfullmäktige igenom 725 miljoner kr i stöd till det krisdrabbade kommunala bolaget Övik Energi. Sammanlagt har kommunen pumpat in 1 miljard kronor - bara under det senaste året.

Det motsvarar i princip vad det kostar att driva alla skolor och betala över 1 300 lärarlöner i kommunen under året, konstateradeÖrnsköldsviks Allehanda.

Miljarden från skattebetalarna i Örnsköldsvik är bara det senaste kapitlet i en lång historia, som började med en dröm om att Norrlandskusten skulle prydas av ett pärlband av etanolfabriker. 

Eftersom Örnsköldsviks kommunalråd Elvy Söderström sitter i socialdemokraternas verkställande utskott var det inte förvånande att Göran Persson själv invigdeförsöksanläggningen 2004. 

Åtta år senare, och flera miljarder kronor, läggs Etanolpiloten nu ned.

På vägen har Örnsköldviks skattebetalare bland annat varit med om ett äventyr i Tanzania där man skulle arrendera 22.000 hektar för att odla sockerrör. Där hamnade man eftersom försöken att omvandla Norrlands skogar till etanol ännu inte lyckats. Men den afrikanska satsningen beskylldes för "nykolonialism" och "brott mot de mänskliga rättigheterna", så den såldes för 400 kronor.

Och här hemma i Sverige lyckades aldrig försöksanläggningen producera etanol god för produktion i stor skala. 

De spruckna etanoldrömmarna är inte Örnsköldsviks skattebetalares enda problem. Satsningen på ett nytt kraftvärmeverk blev dyrare än beräknat.

– 600 miljoner var mycket pengar redan det, men innan man satte ner första spadtaget hade det fördubblats, konstaterade en kritiker.

Vad är våra kommunpolitiker skickliga på? Om de vore duktiga företagare – varför är de inte det istället i så fall, och riskerar sina egna pengar?

Läs mer:

Örnsköldsviks Allehanda
Tidningen Fokus
Tidningen Entreprenör

Bilder från SEKAB