Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Årets dyraste coach - 80.000 kr om dagen

Kathleen Hamblin är årets dyraste coach. Hon kostade 80.000 kronor – per dag – när biståndsorganet IDEA anlitade henne. Tala om ekonomiskt bistånd.

I juni slog några anställda på IDEA larm till tidningen OmVärlden, och avslöjade miljonrullning med biståndspengar. Det handlade om konsulter, som till exempel fick 497.000 kr om året för att vara tillgänglig en dag i veckan. Det handlade om dyra representationskontor,  som exempelvis det i Bryssel som öppnades trots att IDEA redan hade ett kontor på plats. Chef för det nya kontoret blev en chef som ansetts olämplig i Stockholm. Han fick behålla sin skattefria lön på 109.000 kr i månaden.

I oktober var det dags för nya avslöjanden. Utländska chefer på Stockholmskontoret bodde på Sheraton, istället för att använda någon av de övernattningslägenheter som IDEA redan hade.

Och så var det som sagt coachen Kathleen Hamblin, som fick 80.000 kr för att coacha IDEA:s generalsekreterare. Mellan 2007 och 2009 fakturerade hon 2,6 miljoner kronor. Ingen offentlig upphandling har gjorts av dessa tjänster och OmVärlden har inte fått ta del av något resultat eller utvärdering av hennes arbete. 

OmVärlden konstaterar att Sverige varit den i särklass största finansiären sedan Idea startade 1995. 2011 bidrog UD med 49 miljoner kronor från biståndsbudgeten. Genom ett beslut i riksdagen betalar Sverige dessutom hyran för kontorsbyggnaden Strömsborg. 

Genom ett så kallat "värdlandsavtal" är de anställda på IDEA garanterade immunitet och skattefrihet.

Jag har tidigare skrivit om IDEA här, här och här.