Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Meningslös vargflytt för två miljoner kronor

Varghonan G82-10, mer känd som "Flyttvargen", har flyttats från sitt revir tre gånger. Varje gång har hon vandrat tillbaka. Flyttarna har hittills kostat två miljoner kronor.Det rapporterade Dalarnas Tidningar i mars.

Att det är svårt att flytta vargar är ingen nyhet. Det konstaterade Naturskyddsföreningen - som är positiva till varg - redan 1979. Det visar dokument som Vargfakta tagit fram. 

”Erfarenheter från vargflyttning visar att det är nästan omöjligt att förbereda en flyttning så att vargarna stannar där de släpps. De tenderar att dra sig hemåt mycket snart, så kallad ”homing”.

En av mötesdeltagarna var Anders Bjärvall, som senare varit chef på Naturvårdsverket. Han är fortfarande skeptisk till vargflytt, när tidningen Jakt & Jägare intervjuar honom.

– Min slutsats är att man inte ska hålla på och flytta vargar. De tenderar att gå hem och de ställer till problem där de hamnar. Dessutom möter de faror som de inte har lärt sig att hantera.

Kunskapen borde alltså finnas på Naturvårdsverket som  fortsätter att flytta vargar hit och dit, till en kostnad om hundratusentals  skattekronor varje gång.