Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Kostade 40 miljoner - säljs för en krona

– Det var väldigt korkat. Mankanske inte tänkte tillräckligt långt hur det skulle lösas långsiktigt.

Nils Persson var tidigare kommunalråd i Hagfors. År 2000 invigde han Värmlands Rovdjurscenter. Kommunen var i kris, och var i akut behov av att vända den negativa utvecklingen.

Hoppet stod till att locka turister till Hagfors med hjälp av ett påkostat rovdjurscenter, med det internationellt klingande namnet "The big four of Scandinavia". Idén hade kläckts på länsstyrelsen i Värmland några år tidigare.

Nu ökade optimismen och framtidstron, enligt en rapport till länsstyrelsen.

Vi tror faktiskt att Ekshärad just nu är den ”hetaste” orten i Värmland!

I skrivande stund har Rovdjurscentret kostat 40 miljoner kronor, konstaterar NWT.

– Men det var väldigt lite kommunala pengar. Det mesta kom från EU, säger Mikael Dahlqvist, kommunalråd i Hagfors till Värmlands Folkblad. (En stilla undring: var kommer de pengarna ifrån?)

Trots miljonrullningen kom inte turisterna till 

Rovdjurscentret. En förklaring sägs vara att man delade lokaler med missbruksvård. Blott fyra år efter invigningen stängdes därför Rovdjurscentret ned, och delar av utställningen flyttades istället till ett värdshus.

Men inte heller det blev någon succé, och efter att de nya ägarna av värdshuset sagt ifrån var kommunen tvungen att magasinera utställningen. Nu har man sålt den för en krona till hembygdsgården Kärnåsen.

Blir du lika nyfiken som jag?

Åk till Myra på riksväg 62, mellan Karlstad och Trysil. Myra ligger ca 2 mil norr om Munkfors och ca 5 km söder om Råda. Sväng västerut mot Lysvik och följ sedan skyltarna. 

Skicka gärna en bild.