Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Det politiska bidragsberoendet

"Partiernas intäkter utgörs till överväldigande del av offentliga bidrag. Moderaterna, med sitt arv av kritik av offentligt slösande, betoning av privata lösningar och numera framhållande av arbetslinjen, får över 90 procent av sina intäkter från staten." Det konstaterar Oscar Hjertqvist i en ny rapport från Timbro.

Sänkt partistöd var länge en hjärtefråga för moderaterna, men partiet bytte åsikt efter att ha fått kraftigt minskat partistöd efter förlustvalet 2002. Efter omsvängningen kunde moderaterna inkassera 800 miljoner kronor i partistöd under mandatperioden 2006–2010, visade en sammanställning jag gjorde för Realtid.se.

Det finns goda argument för partistöd, men också frågetecken som ständigt måste diskuteras

"En del av problemet är att det är partiernas företrädare som har makten att besluta om stödens existens och storlek. Det är grund för misstankar och rättfärdigar, ja nödvändiggör, en ökad insyn och kontroll kring hur pengarna används" skriver till exempel Daniel Persson  i Västerviks-Tidningen.

En annan risk är att partistödet höjer tröskeln för politiska utmanare. Sådana kan man tycka vad man vill om (oavsett om man är på insidan eller utsidan av tröskeln), men jag tror inte att politiken mår bra av att vara en skyddad verkstad.