Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

EU betalar besökare kontanter för att förbättra sin image

EU-parlamentarikerna har ett problem. Folket gillar inte demlika mycket som de skulle vilja. Men  EU-parlamentarikerna har tänkt ut en lösning

Varje år kan de bjuda in 110 opinionsbildare från sina hemländer på en liten studieresa. Under 2011 besökte 74.809 personer EU-parlamentet inom ramen för besöksprogrammet. Den totala kostnaden var 193 miljoner kronor, rapporterar European Voice.

Enligt Europaparlementet är besöksprogrammet "synnerligen viktigt för relationerna mellan ledamöterna och medborgare från deras valkretsar".

"Europaparlamentet anser att parlamentets besökstjänst är av allra största vikt för ledamöterna. Besöksgrupper är det enda effektiva sättet för ledamöterna att ta med sig opinionsbildare från sina valkretsar till parlamentets arbetsplatser."

Och som Europaparlamentet konstaterat kommer besöksprogrammet

"avsevärt att förbättra medborgarnas intryck av Europaparlamentet."

Och det är ju viktigt. För ledamöterna i alla fall. 

Alltså: Folket gillar inte Europaparlamentet så mycket som parlamentarikerna skulle vilja. Därför bjuder europaparlamentarikerna ned så kallade opinionsbildare, som sedan ska åka hem och förbättra folkets bild av EU. Alltsammans på just folkets bekostnad.

Det kanske bästa av allt är att majoriteten av besökarna får betalt i kontanter, trots att parlamentets revisorer riktat kritik mot detta.

Smart va! Jag älskar när det är någon som tänkt till.

PS: Jag har själv åkt på sådana här subventionerade studieresor, i mitt tidigare partipolitiska liv. Min ambition är att gottgöra sådana synder genom att arbeta mot slöseri.