Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Galenskap är att göra samma sak om och om igen

Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat, konstaterade Albert Einstein.

Jag har tidigare skrivit om varghonan G82-10, som flyttats tre gånger och varje gång vandrat tillbaka. Enbart flyttarna har hittills kostat två miljoner kronor. 

Enligt reglerna skulle det vara oetiskt att flytta vargen en fjärde gång. Istället beviljades skyddsjakt, eftersom den rivit ett tiotal renar tillsammans med sin partner. Varghannen sköts också, men jakten på varghonan misslyckades och blåstes av.

Sedan dess har vargen rivit ytterligare 26 renar på 35 dagar. Ingen varg hinner sätta i sig så mycket renkött, och någon lasagne lär det väl heller inte bli. 

Eftersom staten ersätter samerna för kostnaderna har G82-10 nu kostat skattebetalarna närmare fyra miljoner kronor, rapporterar Svenska Dagbladet. Notan beräknas stiga till fem miljoner kronor innan våren kommer.

Om inte vargen ändå skjuts, för nu har Naturvårdsverket ännu en ansökan om skyddsjakt att ta ställning till. 

Att det är svårt att flytta vargar är ingen nyhet. Det konstaterade Naturskyddsföreningen - som är positiva till varg - redan 1979. Det visar dokument som Vargfakta tagit fram. 

”Erfarenheter från vargflyttning visar att det är nästan omöjligt att förbereda en flyttning så att vargarna stannar där de släpps. De tenderar att dra sig hemåt mycket snart, så kallad ”homing”.

En av mötesdeltagarna var Anders Bjärvall, som senare varit chef på Naturvårdsverket. Han är fortfarande skeptisk till vargflytt, när tidningen Jakt & Jägare intervjuar honom.

– Min slutsats är att man inte ska hålla på och flytta vargar. De tenderar att gå hem och de ställer till problem där de hamnar. Dessutom möter de faror som de inte har lärt sig att hantera.

Kunskapen borde alltså finnas på Naturvårdsverket.

Men i skrivande stund är två vargar på väg i bil ned genom Sverige, på skattebetalarnas bekostnad. Resan på 130 mil kan ta vargarna till mitten av Jönköpings Län eller Västra Götalands Län, visar en karta från Vargfakta (se nedan).

Som sagt, galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.

Källa: Vargfakta