Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Skatteverket fifflar och festar

"Det finns två typer av företag, dels den typen av företag som Skatteverket har upptäckt, dels de som Skatteverket ännu inte har upptäckt."

Så sade Skatteverkets generaldirektör för några år sedan. 

Och så finns det Skatteverket själva. 

I september avslöjade Aftonbladet att Skatteverket haft en regionfest för 3,7 miljoner kronor, men bokfört den som konferens. Därmed slapp Skatteverket att betala 239 350 kronor i skatt. Problemet var att det var helt i strid med Skatteverkets egna regler för hur sådana fester ska bokföras.

Anneli Möller är skattejurist vid Skatteverket och sade till Ekot att hon såg allvarligt på bokföringsmissen.

– Jag tycker att man bör känna till de här reglerna, särskilt om man sitter på en myndighet. Den som bokför borde känna till det här.

Fast det sade hon förstås i augusti, när det gällde en helt annan myndighets festnotor, och innan Skatteverket själva hamnat i skamvrån för samma sak.

Alla är jämlika inför lagen men vissa är mer jämlika än andra. Allra mest jämlika är Skatteverket.

Själva festen då? Vad fick skattebetalarna för 3,7 miljoner kronor? Den hölls på nybyggda Waterfront Congress Center i Stockholm, och innehöll inspirationsföreläsningar, artister, mat, dryck och dans för ungefär 3.000 kr per person.

Och Stockholms regionfest var inte den enda i sitt slag. Totalt hade Skatteverket fem sådana under 2011.

I Jönköping kostade regionfesten 3,4 miljoner kronor, rapporterade Jönköpings-Posten. Det motsvarade 4.300 kr per person - men då fick deltagarna å andra sidan namnlappar för 21.000 kr och en "På Spåret-lek" med Ingvar Oldsberg för 100.000 kr.

Och så mat och vin förstås. Kanske litet för mycket till och med.

– Det har blivit ett glas för mycket, det tar jag på mig, erkände regionchefen Lars Herder till Jönköpings-Posten.

Kanske är det så här?

Det finns två typer av myndigheter. Dels den typen av myndigheter som avslöjats med slöseri, dels de som ännu inte har avslöjats.

PS: Ytterligare lästips: i november avslöjade Aftonbladet att Skatteverket haft sk konferens på Ystad Saltsjöbad med "PARTY!!!!" och uppmanat deltagarna att tidrapportera det som kompetensutveckling.