Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Sveriges sämsta elbil för 229 kr per mil

Norska elbilen Think är den sämsta elbilen Teknikens Värld någonsin testat. Ändå kostar den 332.000 kr.

2009 köpte Gävle kommun in sex stycken. Tre år senare går de inte att ladda och har fått körförbud eftersom det inte finns någon serviceorganisation i Sverige, skriver Gefle Dagblad.

Elbilarna har kostat 229 kr per mil, visar en uträkning som motorjournalisten Tege Tornvall har gjort. Totalt har projektet kostat närmare 3 miljoner kronor.

Visst hör någon av Gävles elbilar hemma på Slöserimuseet. Tyvärr auktionerades de bort för vrakpris i november. Däremot finns hela Teknikens Världs test, med tidningens varning till landets politiker:

"Think again säger vi. Inte minst en uppmaning till de kommuner och statliga institutioner som lättsinnigt slösar skattemedel på denna framtidslösa bagatell.”

 Nu vill Gävle kommun satsa på ett ännu större elbilsprojekt med 1.000 bilar. Hoppas de låter någon bilkunnig ansvara för inköpet - eller åtminstone investerar i en prenumeration på valfri motortidning.

Gävleborna kan i alla fall hoppas på att projektet ska gör att kommunen hamnar på kartan som Sveriges bästa elbilsregion.

– I Almedalen utsågs Östersund till Sveriges bästa elbilskommun. Vi kom på delad andraplats, tack vare Shopping Circle-projektet. Men om vi lyckas med det nya projektet kan vi kanske knipa förstaplatsen, säger projektledaren till Gefle Dagblad.

Bilden på Gävle kommuns elbil kommer från projekthemsidan Shopping Circle.

Tipstack: