Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Ska skattepengarna gå till hockey eller skola?

Leksands kommunpolitiker ska lägga ned högstadieskolan i Insjön. Därigenom sparar man 2,5 miljoner kronor.

På samma möte klubbade kommunpolitikerna igenom 33 miljoner kronor i stöd till ortens hockeylag.

Vad är kommunal kärnverksamhet? Hockey eller skola?

Det märkliga med Leksands IF är att klubben är ett av hockey-Sveriges största publiklag. Få andra lag har lika trogen hemmapublik – och få andra lag är lika populära på bortaplan.

Men trots populariteten går klubben med förlust år efter år.

Kan misskötseln bero på att klubben räknar med att kommunpolitikerna ska rädda den gång på gång – eftersom hockeylaget är så viktigt för Leksands rykte? Är det en bra morot för klubben att förbättra sig?

Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C) försvarade igår miljonstödet med att kommunen inte har någon egen ishall, utan istället hyr istid av Leksands IF.

Så varför har kommunen ingen egen ishall? För att den såldes till Leksands IF för en krona, vilket miljöpartisten Eric Böwes påpekade.

Den var då värd 35 miljoner kronor. Därefter har klubben fått ett investeringsbidrag på 15 miljoner. I maj 2011 beslöt också Leksands kommunpolitiker att öka driftsbidraget med en miljon per till klubben till totalt 5,5 miljoner kronor.

Det lokala partiet Bygdepartiet är tveksamt till miljonrullningen, och ifrågasätter också om kommunen verkligen kan ge miljonstöd till ett aktiebolag.

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat om ett årligt miljonstöd till Leksands Idrottsförening i form av ett föreningsbidrag. I verkligheten har dock pengarna gått rakt in i bolaget LIF Hockey AB.

När Dalarnas Tidningar/Falu-Kuriren senare försöker få ett rakt svar om detta förfarande verkligen är okej, säger kommundirektören Göran Wigert:

– Det är inte kommunens sak att lägga sig i hur föreningen använder sina pengar.

Men om det är okej att flytta pengar så spelar det ju ingen roll om kommunen kallar det föreningsbidrag?

– Jag har inga fler kommentarer i det här ärendet då jag inte vet vad som gäller.

Jag är född och uppvuxen någon mil från Leksand. Personligen tycker jag att det är en av de bästa platserna i Sverige man kan bo på. Naturen är vacker, människorna är vänliga och flera företag blomstrar.

Ett av mina livs starkaste idrottsminnen är när Leksands IF förlorade semifinalen mot Färjestad 1997, och när klubben åkte ut Elitserien några år senare åkte jag till hockeyladan i Nyköping för att heja fram laget från ståplats.

Att Leksands IF har betytt mycket för samhället Leksand genom året är klart. Men kommer laget att ha en positiv eller negativ betydelse för kommunen i fortsättningen? Om klubben blir en kvarnsten som gör att kommunen måste lägga ned skolor?