Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Jakten på skatten: första tipset

Om staten hade stora, nytvättade fönster kanske de på insidan skulle tänka sig för en gång till innan de slösade med skattebetalarnas pengar.

Databasen www.121.nu är ett sådant fönster. Där finns 90-95 procent av statens inköp av varor och tjänster från utomstatliga leverantörer. 

Efter att jag hade skrivit om jakten på skatten i förra veckan kom direkt ett tips i kommentarsfältet från signaturen Magmatrix. Han hade surfat runt och hittat något som verkade intressant.

I maj betalade Regeringskansliet 132.175 kronor och 25 öre till ett företag som kallas Restaurangakademien. Det är enligt deras egen beskrivning "en gastronomisk mötesplats" med "ledande kockar som kursledare, världskända sommelierer, de bästa av råvaror och utrustning i allra högsta klass."

Vad fick skattebetalarna för pengarna? Det finns säkert ett rimligt svar på den frågan – men först måste den ställas.  

Precis så enkelt är det att ställa frågan. Jag återkommer så snart jag fått svar.

Ingen enskild kan överblicka statens utgifter, men tillsammans kan vi skattebetalare granska hur våra skattepengar används.

Vad hittar du, på www.121.nu?

Tipsa mig, så frågar jag. Eller varför inte fråga själv, och dela med dig av svaret?