Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Varför är det enklare att höja skatten än att lära av andra?

I november ska Landstinget i Dalarna rösta igenom en höjning av landstingsskatten med 50 öre, om den rödgröna majoriteten får som den vill

Bakgrunden är vad Sveriges Television kallar "katastrofsiffror" för ekonomin. Hälso- och sjukvården beräknas gå med 170 miljoner kronor i underskott.

Stämmer bilden med vad landstingsrådet Ingalill Persson (S) skrev i det senaste numret av Landstingets egen tidning? "Den ljusnande framtid är vår"?

Samtidigt visar en studie gjord av Skattebetalarnas förening att landstinget i Dalarna skulle kunna sänka skatten med en krona, om man lyckades lära sig av andra landsting som reformerat vården.

Landstinget i Jönköpings län brukar framhållas som det landsting som tydligast arbetat med att förbättra effektiviteten. Framgångsfaktorn är att de tillgängliga resurserna används till rätt saker vid rätt tillfälle. Ett annat landsting att inspireras av är Halland, som har lägst kostnader, samtidigt som man uppvisar bland de bästa medicinska resultaten.

Med den nya skatten ligger Dalarna sexa från botten i landstingens skattetabell. Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har högre landstingsskatt än Dalarna.