Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

En OS-ansökan för att sätta Sverige på kartan?

I kväll ska planerna på en ny svensk ansökan om OS presenteras. Kostnaderna för att sätta Sverige på kartan beräknas till 15-20 miljarder, varav skattebetalarna ska garantera hälften.

Om nu kalkylerna håller. När Brasilien tilldelades VM i oktober 2007 skulle det enligt dåvarande förbundsordförande Teixeira inte kosta en skattekrona. Nu är notan snart uppe i svindlande 100 miljarder kronor och mer kommer det att bli, skriver Torbjörn Sandblad på SvenskaFans. De skenande kostnaderna har fått hundratusentals brasilianare att demonstrera. Ett av slagorden:

Jag bryr mig inte om VM, jag vill ha hälsa och utbildning .

Till och med superstjärnan Romario protesterar mot arenafebern:

Pengarna som spenderades på att bygga Mane Garrincha Stadium i Brasilia kunde användas till att bygga 150 000 hem för familjer med låg inkomst. Men nej, vi spenderar cirka 4.3 miljarder kronor på en arena. Är den vacker? Ja. Är den praktisk? Inte direkt.

Under protesterna har några brasilianare har bett Sverige att skicka svenska politiker eftersom deras egna inte håller måttet.  

Tja. Här hemma i Sverige har kostnaderna för skid-VM i Falun skenat från utlovade 80 miljoner kronor till 300 miljoner kronor. 

Och med tanke på att nästa års vinter-OS i ryska Sotji beräknas kosta  300 miljarder kronor låter den svenska kalkylen på 15–20 miljarder som en glädjekalkyl.

Sverige har sökt om såväl vinter- som sommar-OS ett antal gånger under de senaste trettio åren. Ingen gång har det varit framgångsrikt. När Stockholm senast ansökte om OS kostade kampanjen 130 miljoner kronor