Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Svidande utvärdering av Pratlandet Sverige

Matlandet Sverige har hittills kostat 1,142 miljarder kronor. Det skulle leda till 20.000 jobb och öka tillväxten på landsbygden. En utvärdering som Jordbruksdepartementet beställt visar att det knappast kommer att ske.

”Oklar utveckling/ännu ej uppnådda mål” heter det gång på gång när analysföretaget Kontigo sammanfattar målen och måluppfyllelsen i projektet. Inga jobb, ingen tillväxt, ingen matturism.

Dessutom konstaterar analysföretaget att det är svårt att knyta resultaten till insatserna. Vi vet helt enkelt inte om de positiva effekterna beror på miljardrullningen, eller om de skulle ha skapats i alla fall.

Någon analys av vilken nytta som pengarna hade kunnat skapa på annat håll finns naturligtvis inte med.

regeringens hemsida presenteras dock utvärderingen som en framgång. Man lyfter fram att ”Matlandetvisionen är väl förankrad i Livsmedelssverige.”

Det viktigaste tycks vara att ”Matlandet bidragit till att möten och samarbeten uppstått som annars inte skulle ha kommit till stånd. ” För 1,142 miljarder kronor?  Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel, visste inte hur rätt han hade när han kallade satsningen för ”Pratlandet Sverige”.

1.400 ord använder regeringen för att sammanfatta utvärderingen. Ett ord saknas helt. Jobb.

Är inte det märkligt för en regering som ständigt talar om jobb, jobb och jobb?

Är inte det märkligt när ett av målen med miljardprojektet var just att skapa 20.000 jobb?

Fast det märkligaste är ändå något helt annat. Utvärderingen visar att matturismen inte har ökat. Så mycket som Eskil Erlandsson och de andra i Matlandet-projektet har varit ute och ätit? Borde inte det ha synts i statistiken?