Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Liten publik – men 47 miljoner till arenan

Varför prioriterar Stockholms stad 47 miljoner kr till Brommapojkarnas arena? 

Brommapojkarna är så långt ifrån ett publiklag man kan komma. De senaste tio åren har laget lockat 1700 personer i snitt till varje hemmamatch. De har aldrig behövt trängas.

Grimsta IP renoverades för 18 miljoner så sent som 2007, då kapaciteten utökades till 8000 personer. Så många har det dock aldrig varit i närheten av. Publikrekordet är 6755 från 2009, då grannklubben AIK kom på besök med ett antal supportrar i följe.

Nu prioriterar alltså Stockholms stad 47 miljoner kr till ytterligare en renovering av Grimsta. Pengarna kommer framför allt att gå till en ny sittplatsläktare med plats för 2000 personer. 

Varför? Ett svar på frågan är att Svenska Fotbollsförbundet ställer allt högre – och dyrare – krav på de kommuner som har ett lag i högsta serien. Herrarna på Fotbollsförbundet gillar att sitta bekvämt och skicka notan vidare till skattebetalarna. 

Hade det varit möjligt att möta Fotbollsförbundets krav på ett billigare sätt? Som hade varit rimligare sett till publikintresset för Brommapojkarna?

Att hushålla med skattebetalarnas pengar handlar om prioriteringar. Varje krona måste vägas mot vad man hade kunnat få för pengarna istället. Handlar det om folkhälsa hade det kanske varit bättre med upplysta motionsspår? Handlar det om breddidrott hade det kanske varit bättre att prioritera Brommapojkarnas blomstrande ungdomsverksamhet? Och vad säger Hammarbys damer som fått nobben till renoveringar av Hammarby IP?