Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Skid-VM en bra affär för Faluns skattebetalare?

Apropå gårdagens inlägg om Falu kommuns satsning på hoppbackar för 100 miljoner kronor så frågade jag Faluns socialdemokratiska kommunalråd Johnny Gangshag om han kände sig trygg i att satsningen är en bra affär för Faluns skattebetalare.

– Jag känner mig trygg i det. Utifrån att jag vet hur stor insatsen är så kan jag ganska snabbt och överslagsmässigt utifrån den erfarenhet jag har se att här har vi gjort rätt vägval.

Vilka kalkyler ligger till grund för Faluns satsning på skid-VM? På kommunens hemsida finns frågor och svar. Man konstaterar bland annat att förra gången Falun arrangerade skid-VM gick det dåvarande VM-bolaget fyra miljoner kronor minus. Samtidigt hade världmästerskapen 200 000 besökare. Falu kommun räknar med att motsvarande antal besökare 2015 kommer att spendera 500 kronor var, det vill säga extra intäkter på 100 miljoner kronor.

Men det finns ett frågetecken. Var kommer besökarna i från? Är det nyrika ryssar som kommer att köpa falukorv för 500 kronor? Eller är det i själva verket faluborna själva som kommer att shoppa loss?

Professor Magnus Bohlin konstaterade i en utvärdering av skid-VM 1993 att det framför allt var lokalbefolkningen som gick man ur huse, och förhållandevis få tillresta turister. Enkelt uttryckt var det bjursingar och vikabor som lättade på plånboken och festade till på några langos. 

Professor Bohlin besvarade också frågan om skid-VM 1993 satte Falun på kartan:

Det är svårt att svara på sådana frågor. Det överskattas säkert av de närmast sörjande, och vi andra är mer tveksamma.