Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Alliansen fortsätter att slösa skattepengar

Vi var många som hoppades att regeringsskiftet 2006 skulle innebära ett stopp för slöseri med skattepengar. Tyvärr hade vi fel. Inte minst de senaste turerna kring Tillväxtverket visar detta.

När Skattebetalarnas förening nu startar ett omfattande projekt för att granska slöseri med skattepengar kommer vi att granska kommuner och landsting, myndigheter och EU-projekt.

Men det var självklart att börja med regeringskansliet. Inte därför att det rör sig om stora pengar utan för att det har en stark symbolisk innebörd.

Idag skriver Robert Gidehag och jag på Aftonbladets debattsida om granskningen. 

Inför valet 2006 kritiserade ­alliansen Socialdemokraterna för slöseri med skattepengar på en rad områden.

”Regeringskansliet har expanderat avsevärt under de senaste åren. Vi anser att det finns skäl att hålla tillbaka Regeringskansliets expansion” hette det till exempel i Moderaternas budgetmotion.

Facit efter sex år med Fredrik Reinfeldt som statsminister är tvärtom. I stället för den utlovade besparingen på 560 miljoner kronor har utgifterna ökat med 667 miljoner kronor. Snabbast ökning har skett på statsrådsberedningen, som blivit 100 procent dyrare sedan 2006.

Trots att Reinfeldt tog över Göran Perssons utsydda kostym räckte den alltså inte till, utan har blivit ännu större för att rymma statsministern och hans medarbetare.

Det är bra att Centerpartiet höjt rösten och kritiserat förmånerna för den politiska adeln, som partiets vice ordförande Anders W Jonsson gjort. Det förpliktigar.

Därför är också Näringsdepartementets reaktionAftonbladets granskning av användningen av skattepengar välkommen. Ta tillfället att granska ovarsamhet med skattebetalarnas pengar, och börja med er själva.

Vilket departement blir först med att sy in kostymen till åtminstone Göran Perssons storlek?

Uppdatering

Jag deltog nyss i Studio Ett där jag bland annat menade att vi kommer att få leva med slöseri med skattepengar så länge vi har bland världens högsta skatter, eftersom beslutsfattarna är mer ovarsamma med andras pengar än sina egna.