Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Harry Potter vs. Tomas Tranströmer

Att läsa en sommarkurs på universitetet har blivit mycket populärt. I år kan 28.000 studenter se fram emot en sommar fylld med bildning. 

Så vad är studenterna intresserade av att studera på sommaren? 

Söker man i antagningsstatistiken ser man snart att Institutionen för språk och litteratur på småländska Linnéuniversitetet är svenska mästare i sommarkurser. Till sommaren har man antagit 3.690 studenter till de 13 kurser man erbjuder. Mest popuär är långköraren Harry Potter och hans världar.

 1. Harry Potter och hans världar (650)
 2. Disney  Studies- film, litteratur och fenomen (525)
 3. Astrid Lindgrens författarskap (500)
 4. Fantasylitteratur (450)
 5. Barn- och ungdomslitteratur. En introduktion (450)
 6. Chick lit (425)
 7. Vampyrfiktion (235)
 8. Att skriva historiska romaner I (200)
 9. Årets nobelpristagare i litteratur är... (110)
 10. Att skriva barnlitteratur (110)
 11. Film och litteratur i svenskundervisningen (27)
 12. Vampyrer och makt (8)

Årets nobelpristagare Tomas Tranströmer hade inte mycket att sätta emot Harry Potter. Det gick ännu sämre för en annan svensk nobelpristagare. Kursen om Pär Lagerkvists författarskap verkar ha ställts in.

Jag är personligen en varm vän av bildning. Bland det bästa jag vet är att åka hem från Hedemora stadsbibliotek med en kasse fylld med böcker till mig och barnen.

Tyvärr är det dock svårt att slå ifrån sig misstanken att det inte är bildningen som lockar tiotusentals studenter att läsa sommarkurser. Få studenter kan tillgodoräkna sig sommarkurserna i sin examen.

– Det finns många studenter som inte har möjlighet att kunna ta ett arbete under sommaren, för att det är svårt att få ett sommarjobb. Det gör att man istället läser sommarkurser för att kunna få nån finansiering överhuvudtaget. 

Det konstaterade Sabine Pettersson, vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer, när jag intervjuade henne för Utbildningsfabriken.

Slöseri med dina skattepengar eller inte? De flesta utbildningarna håller säkert en hög akademisk nivå. Frågan är vilka motiv studenterna har för att läsa dem, och vilka motiv högskolorna har för att ge dem.

Institutionen för språk och litteratur på Linnéuniversitetet kan i alla fall se fram emot ett välkommet tillskott på 10,8 miljoner kronor för de antagna studenterna till kurserna ovan. Om alla dessutom blir godkända får universitetet 8,8 miljoner kronor till.