Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Debattartikeln för 125.000 kr som aldrig kom in

I september avslöjade Aftonbladet  att Arbetsförmedlingen betalt 125.000 kronor för en spökskriven debattartikel som var så dålig att den inte kom in i tidningen.

Arbetsförmedlingens  kommunikationsavdelning har en budget på 100 miljoner kronor och 55 anställda.

Man skulle kunna tro att någon av dem kan skriva en debattartikel. Man skulle kunna hoppas att någon av dem i alla fall kan upphandla en debattartikel av någon som kan skriva en. Man skulle kunna annars misstänka att de inte är lika snåla med dina pengar som med sina egna.

För det var ingen engångsföreteelse.Aftonbladet avslöjade också att Arbetsförmedlingen betalat pr-byrån Gullers Grupp 150.000 kronor för "arbete med utkast av DN-debattartikel". Det var vara det att DN inte ville ha artikeln.

Totalt fakturerade Gullers Grupp Arbetsförmedlingen 14,2 miljoner kronor för "rådgivning" under 2011, enligt Publikt. Debattartikeln som aldrig publicerades skrevs av företaget Baluba, som  fakturerade Arbetsförmedlingen 36 miljoner kronor under mindre än ett år. Så visst skapar Arbetsförmedlingen jobb, som Petter Birgersson konstaterade.

På Slöserimuseet i Garpenberg finns nu i alla fall debattartikeln som aldrig publicerades inramad på väggen. Det är ju i alla fall du som har betalat.