Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Subventionerade SM-guld?

I dag avgörs det om IF Elfsborg eller Malmö FF blir svenska mästare i herrfotboll. Bägge lagen är värdiga mästare sett till spelet på plan. Oavsett vilket lag som vinner finns dock risken att kommunal doping spelat in.

IF Elfsborg spelar sedan 2005 på plastgräset på Borås Arena. På gamla Ryavallen var Elfsborg ett medelmåttigt allsvenskt lag, men numera är laget seriens stabilaste topplag. Borås Arena byggdes på mark som skänktes av kommunen, med 80 miljoner kronor i kommunal borgen. Arenan ägs av idrottsföreningen, men drivs av kommunen med ett kalkylerat underskott varje år om 4,5 miljoner kronor. En del av finansieringen var att kommunens fastighetsbolag köpte en läktardel för 30 miljoner kronor. Källa: Svensk Elitfotboll

Malmö FF spelar sedan 2009 på den nybyggda fotbollsarenan Swedbank Stadion. Arenan är finansierad med ett ränte- och amorteringsfritt lån från skattebetalarna i Malmö på 145 miljoner kronor. Detta trots att Malmö FF är den rikaste fotbollsklubben i Sverige med ett eget kapital på 109,5 miljoner 2011. Andra säsongen på Swedbank stadion vann MFF SM-guld, och efter fjolårets fjärdeplats har man chansen på serieseger i år igen.

Varken IF Elfsborg eller Malmö FF är några undantag i idrotts-Sverige. Viljan att sätta kommunen på kartan med hjälp av ett elitlag är stark hos många lokalpolitiker. Ju finare furstendöme, desto finare furste.

 

Lästips: http://osynligahanden.blogspot.se/2010/06/pressar-kommunala-subventioner-malmo.html och http://osynligahanden.blogspot.se/2011/03/mff-del-4-vilken-vag-styrs-man-ut-pa.html