Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Skattefinansierad rymdturism floppade

Tidningen NSD i Norrbotten har startat en grävblogg, där man granskar skattefinansierade projekt. Ett mycket intressant projekt som andra lokala medier borde ta efter.

Ett projekt som Grävbloggen granskat är satsningen på skattefinansierad rymdturism. 2007 invigdes "Spaceport Sweden", och två år senare påbörjades ett treårigt projekt med pengar från Landstinget i Norrbotten, Tillväxtverket, Luleå Tekniska Universitet och EU. Kort sagt, pengar från skattebetalarna. Sammanlagt 11 miljoner kronor.

Målen var tydliga, och skulle uppnås senast 2012. NSD har kontrollerat hur de uppnåtts:

  • Man talade om tre nya företag. Det blev ett - Spaceport Sweden AB självt. Men frågan är om det är nytt. Bolaget skapades redan innan projektet startade.
  • Man talade om 30 nya arbetstillfällen i Kiruna. Det blev två. Bägge anställda i bolaget Spaceport Sweden.
  • Det skulle skrivas avtal med tre rymdoperatörer. I dagsläget har man inte skrivit avtal med någon alls.
  • Antalet rymdstudenter skulle öka med 50 procent. Men då projektet avslutades 2012 så minskade antalet nya studenter vid Luleå Tekniska Universitets rymdcampus. Vårterminen 2013 ser det däremot ut som bedömningen håller.

Drömmen om rymden är lika gammal som människan själv. Personligen tror jag också att rymdturism är en framtidsbransch. Men jag vill bestämma själv om jag vill investera i just den branschen, och i så fall i just Spaceport Sweden.

Istället har politikerna betalat sina rymddrömmar med dina och mina pengar.

Tipstack: Isak