Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Vad får man för 20 000 kr i Almedalen?

Om fler visste hur mycket de betalar i skatt skulle fler granska slöseri.  Därför sprutade jag ut skatten på en månadslön – 20 000 kronor – under Almedalsveckan. Så höga är de osynliga skatterna för oss svenskar.

För samma pengar hade jag kunnat hyra en seminarielokal under en timme i Visby, som vilken kommun som helst. Vilken effekt fick jag istället?

TV4 gjorde nyhetsreportage och jag fick berätta om budskapet i deras program Almedalen Direkt

Expressen gjorde en stor artikel och ett tevereportage, liksom Aftonbladet och tevekanalen EFN.

Sveriges Radio P1 rapporterade liksom P4-kanalerna i Norrbotten, Kalmar, Jämtland och Väst.

Svenska Dagbladet skrev flera artiklar och utnämnde att det också till en av veckans snackisar.

Andra medier som rapporterade var Nyheter 24, Dagens MediaThe Local och Makthavare.se

I sociala medier fick hashtaggen #någonannanbetalar stort genomslag. Det är nu nästan 40 000 som följer Slöseriombudsmannen på Facebook.

Uppmärksamheten gjorde att Slöseriombudsmannen nominerades till "hetast i Almedalen" som den aktör som lyckas bäst med att nå ut med sitt budskap under Almedalsveckan, vilket bland andra DN och Resumé rapporterade om.

Veckan avslutades med medverkan i "Debatt" hos Sveriges Television.

Några ytterligare artiklar:

Vestmanlands Läns Tidning:

Slöseriombudsmannen sätter fingret på en viktig poäng. Skattepengar som politikerna använder till jippon med oklara resultat skulle göra större nytta i medborgarnas fickor.

Östgöta Correspondenten:

Almedalsveckan har vuxit sig patetiskt stor. Drygt 3 500 arrangemang av politiska partier, företag, fackföreningar, pr-byråer, mediehus, kommuner, regioner och statliga myndigheter. Särskilt de offentliga värdarna kan man ifrågasätta, är tiden, kraften och medlen som läggs ner verkligen rätt spenderade?

Östersunds-Posten

Dryga 60 miljoner kronor bränner stat och kommuner på sitt deltagande under Almedalsveckan. Det mesta av pengarna går till konferenslokaler och hotellrum.

Det offentliga har ett särskilt ansvar att hushålla med skattebetalarnas pengar. Och några seriösa utvärderingar av deltagandet i Almedalen utförs sällan.

Norrköpings Tidningar: 

Det som någon annan skapat med sitt arbete och överlåtit åt det offentliga att förvalta för våra gemensamma åtaganden bör också förvaltas väl och inte slösaktigt.

Jönköpings-Posten

Makthavares lättsinniga förhållningssätt till skattebetalarnas pengar blir extra tydligt under Almedalsveckan då en uppsjö myndigheter och offentligt finansierade organisationer åker till Gotland för att marknadsföra sig själva. Inte sällan rör det sig om organisationer som använder skattepengar till att övertyga politiker om att ge dem ännu mer skattepengar.

Tack

Tack till alla som hjälpte till på olika sätt genom praktiskt arbete eller taggningar i sociala medier. 

Särskilt tack till Magnus Carlsson på Lotsen Kommunikation som ordnade så att Slöserimuseet fick en plats mitt i Almedalsveckans hjärta efter att Gotlands kommun försökt nobba oss.