Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Därför sprutar jag ut skatten på en månadslön

Idag klockan tolv kommer jag att spruta ut skatten på en månadslön över Donners plats.  Det kommer att bli mycket pengar. Närmare 20 000 kronor.

Om Donners plats är hjärtat i Almedalsveckan så är blodet någon annans pengar. Oavsett om det är rosé eller reformer så är det någon annan som ska betala under politikerveckan. När man hör hur lätt det är att lova allt till alla kan man tro att pengarna regnar som manna från himlen. Det kommer de att göra idag. Men de kommer inte från himlen utan är mina egna pengar, som jag har arbetat ihop.

Jag hatar slöseri med skattepengar. Det har jag personliga orsaker till. Hade det inte varit för svensk sjukvård hade jag inte kunnat skriva den här texten. Jag vet att skattepengar kan användas på rätt sätt till rätt saker. Därför arbetar jag sedan två år tillbaka som slöseriombudsman på uppdrag av skattebetalarnas förening. Idag är det över 37.000 som följer mitt arbete på Facebook, och tack vare deras tips har jag också skrivit boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar.

Varför finns det slöseri? Jag tror att ett av de största problemet är att den som gör av med pengarna glömmer bort vem de kommer ifrån, och att den som betalar in skatten inte ser var pengarna tar vägen.

En vanlig svensk som tjänar 25 000 kronor i månaden betalar 17 200 kronor i skatt – varje månad. Det är det inte så många som vet om. För skatterna är ju osynliga, oavsett om det är de som arbetsgivaren betalar in eller momsen man betalar. 

Om fler visste hur mycket de betalar i skatt skulle fler granska slöseriet. Därför sprutar jag ut skatten på en månadslön här i Almedalen.

Är det inte slöseri att spruta bort pengar? Kanske det. Men för mig är det här en så viktig fråga att jag betalar det priset, med mina egna pengar. Och vilket är det egentliga slöseriet? 

Almedalsveckan kostar skattebetalarna miljontals kronor. Riktigt hur mycket är det ingen som vet. Vad får vi för pengarna? Botkyrka kommun arrangerar "mötestombola" med "högt uppsatta politiker". Elva tjänstemän åker hit från Upplands-Bro kommun för att "sätta kommunen på kartan". Skellefteå kommun satsar 240 000 kronor eftersom "Almedalen är en viktig mötesplats för att synas, nätverka och påverka". 

Det är det riktigt läskiga. För vad händer när tjänstemännen från Skellefteå tipsar Upplands-Bro kommun om att arrangera melodifestivalen för att sätta kommunen på kartan, som man själva gjort? Eller när Botkyrka kommun tipsar om sin sponsring av teveprogrammet Körslaget?

Tänk om de stöter på tjänstemän från Malmö stad som skryter om sin satsning på kommunala koggar för 138 miljoner kr (som de fick sälja för 100 kr). Eller representanter från Falu kommun som hävdar att 300 miljoner på att arrangera skid-VM är en bra affär.

Notan för Almedalsveckan kan bli dyr för skattebetalarna. Därför har jag flyttat Slöserimuseet till Almedalsveckan som ett slags vaccin för makthavarna, tillsammans med att jag delar ut boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar.

Det gör jag trots att jag fick avslag från Gotlands kommun på min ansökan om en plats under Almedalsveckan. 

Varför sprutar jag ut skatten på en månadslön? Jag har 365 skäl till det, och de är bara toppen på ett isberg.

Det är kanske lättare att bränna någon annans pengar än att se sina egna försvinna. Men för mig är kampen mot slöseriet med dina skattepengar så viktig.

När det är någon annan som betalar måste man komma ihåg vem pengarna kommer ifrån. 

PS: I augusti är det premiär för min dokumentär om slöseri med skattepengar – Någon annan betalar. Den har jag finansierat på frivillig väg genom crowdfunding. De pengarna har självklart använts till just filminspelningen och inget annat. Pengarna jag sprutar ut idag är mina egna som jag själv arbetat ihop.