Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Krönikor i Dalarnas Tidningar

"Solljus är det bästa desinfektionsmedlet"

Att publicitet är det bästa botemedlet mot sjukdomar i näringsliv och samhälle konstaterades för exakt hundra år sedan av Louis Brandeis. Han var domare i USA:s högsta domstol och författare till boken Other People’s Money. I boken myntar Brandeis uttrycket "Solljus är det bästa desinfektionsmedlet, och elektriskt ljus den effektivaste polisen."

Hundra år senare kan solljuset lysa upp allt fler ställen tack vare digitaliseringen. Det är rimligen bara en tidsfråga innan alla transaktioner med våra skattepengar blir offentliga på riktigt, det vill säga sökbara för var och en. I väntan på den dagen håller jag på att starta en Slösopedia

Läs hela artikeln här

"Det som är bra med EU är gratis"

Den här krönikan är skriven med ett uttryck i huvudet: "Den ena handen vet inte vad den andra gör.

Läs hela artikeln här

"Så får du bättre politiker"

Det är inte ofta man hör en klok person berätta att hon eller han tänkt ställa upp som lokalpolitiker. Tvärtom verkar det som om just de man önskar sig skulle sitta i fullmäktige vill göra något annat.

Läs hela artikeln här

"Jag ska betala kontant"

De flesta svenskar kommer att spendera tretusen kronor på julklappar de närmaste veckorna. De flesta svenskar kommer att betala med kort. Det kommer inte jag att göra. Det är en frihetsfråga.

Läs hela artikeln här

"Jag provbadade i Barken redan nu"

I Smedjebacken ska kommunen höja temperaturen i sjön Barken fem grader så att det ska gå att bada i september. Jag simmade själv i sjön i måndags. Det var tio grader i luften och elva i vattnet. Om ett år ska det alltså vara 16 grader i sjön. Sannolikt är det runt tio grader i luften. Vem vill bada då? Ingen av dem jag pratade med i Smedjebacken i alla fall.

Läs hela artikeln här

"Bidragsfåren får gå till slakt"

Fåren bräker utanför fönstret. De går och betar i ett dike i skuggan av ett träd. Lammen har lång, mörk ull och är så kallade Helsingefår. Eftersom de är utrotningshotade enligt EU kan jag söka bidrag för dem.

Läs hela artikeln här

"Ska vi skratta eller gråta?"

Idag går jag på semester. Fram tills igår skrev jag på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar som kommer till hösten. Det har varit ett underbart arbete. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Som när jag blev påmind om vattenvirvlarna i riksdagen, vilka ser till att energibalansen mellan riksdagsledamöternas hjärnhalvor förbättras.

Läs hela artikeln här

"Vägen till arbete finns kvar i Dalarna"

Det finns en stig i skogen där jag bor. Den går vältrampad under höga granar. Redan på en karta över Garpenberg från 1780 heter stigen "den gamla vägen". Idag kallar vi den Dalkarlsvägen. Varje år går människor från Dalarna till Stockholm för att minnas kullornas och masarnas arbetsvandringar. I alla tider har människor invandrat och utvandrat från Dalarna.

Läs hela artikeln här

"De som får mest behöver minst"

"Svensk film har haft stora framgångar under senare år, vilket skapat ett finansieringsproblem för filmbranschen."

Läs hela artikeln här

"Vinsten i vården räddade mitt liv"

"Grattis till överlevnaden, älskade pappa." Så stod det på ett kort jag fick i måndags. Vi firade att det var exakt tio år sedan jag kom hem från sjukhuset efter sex månaders cellgiftsbehandling.

Läs hela artikeln här

"Frihetskampen är inte alls över"

Sedan bondeplågaren Jösse Erikssons dagar har dalfolket gjort motstånd mot överheten, när den försökt skatta och reglera sönder möjligheterna till ett drägligt liv. Ibland med hjälp av armborst, ibland med andra medel.

Läs hela artikeln här

"Därför behövs ett slöserimuseum"

Det sägs att det finns 200 museer i Dalarna. Jag tycker att det finns plats för ett till – ett slöserimuseum. Därför har jag startat ett sådant hemma i Garpenberg.

Slöserimuseet kan verka lättsamt, men bakgrunden är allvarlig. För vad händer när systemet blivit så stort att de som gör av med pengarna inte längre ser var de kommer ifrån? När de som betalar in pengarna inte längre ser vart de tar vägen?

Läs hela artikeln här

Debattartiklar

"Hej riksdagsledamot!"

Newsmill 11/3 2012

"Annandagsidrotten är ekonomiskt dopad"

Under annandagen väljer tusentals svenskar att pausa julfirandet för att se på sport. Dessvärre är flera av lagen som spelar i dag ekonomiskt dopade med skattepengar.

Expressen 26/12 2012

"Så överlistade vi mörkläggningen i regeringskansliet"

Det finns tio stjärnkrogar i Sverige enligt Michelinguiden. Vilken av dem är populärast bland statstjänstemännen på regeringskansliet och i Rosenbad? Nu kan du själv ta reda på svaret, trots försöket att mörklägga uppgifterna.

Dagens Samhälle 27/11 2012

"Snyltandet är en del av lajvkulturen"

Ur statens perspektiv är det givetvis ingen principiell skillnad på att spela tevespel ihop, eller knattefotboll. Den ena hobbyn är inte mer värdefull än den andra. Vad det handlar om är att en hel generation ungdomar får lära sig att en meningsfull fritid förutsätter skattepengar, och att vägen till det efterlängtade tevespelet går via bidrag i stället för att sommarjobba och spara månadspengen.

Expressen 1/11 2012

Krönikor i Realtid 2007–08

"Moderaterna fyller på krigskassan"

På lördagsförmiddagen den 25 oktober 2003 valdes Fredrik Reinfeldt till ny partiledare för moderaterna. Partistämman jublade när Reinfeldt gjorde entré till tonerna av Sareks schlagerdänga ”Genom eld och vatten”. Efter katastrofvalet året innan, då partiet bara fick 15,3 procent, var längtan efter en frälsare stor.

Reinfeldt fick ett starkt mandat att förändra partiet. Den första heliga kon slaktades bara någon timme efter att fotoblixtarna slocknat. Lite i skymundan, och utan någon större debatt, beslutade partistämman att moderaterna inte längre skulle vara för ett avskaffat partistöd. En lång moderat tradition var bruten.

Läs hela artikeln här

"Fartkamerorna en kassako för staten"

Sverige har nu över 700 fartkameror. De har tillsammans kostat mer än 350 miljoner kronor att sätta upp. Det är en klok investering av myndigheterna. Nästa år räknar Rikspolisstyrelsen med att fartkamerorna ska fånga 200.000 fortkörare. Eftersom det allra lägsta bötesbeloppet är 1.500 kronor innebär det minst 300 miljoner kronor per år - och förmodligen mycket mer. Vilken annan investering kan konkurrera med det? Möjligen Jack Vegas-automaterna, som statliga Svenska Spel placerar ut på förortskrogar i samma takt.

Läs hela artikeln här

"Huset som riksdagsmännen skyr

Tänk dig själv. Du är ung, från landsorten och har fått jobb i Stockholm. Du läser i tidningarna om skenande bostadspriser, svarta hyreskontrakt och 20 år i bostadskö. Du jämför med hur mycket din trea i småstan i värd, och inser att det kommer att bli tufft. Hade lönen på det nya jobbet varit högre hade du kanske haft råd med en lägenhet – i alla fall utanför tullarna – men nu tjänar du bara 52.900 kronor i månaden.

Som tur är har du en arbetsgivare som tar socialt ansvar. Som ordnar lägenhet. Som bryr sig om. Trist bara att du får en dassig lägenhet i ett trist funkishus där det luktar avlopp.

Läs hela artikeln här

"100 år av återhämtning"

Helena Höij är 42 år och bor i Bromma. Hon behöver inte jobba förrän 1 november 2011 – det vill säga om knappt fyra år. Fram till dess kommer hon att få 50.674 kronor i månaden. Om hon inte väljer att arbeta förstås. Det kan ju vara trevligt. Att kunna välja om man vill arbeta eller inte.

Helena Frisk är också 42 år. Hon behöver inte jobba förrän den andra september 2012. Då har Justus och Justina namnsdag. Det betyder rättvisa. Och att Helena kommer att ha kunnat inkassera 40.968 kronor i månaden, eller 1,9 miljoner kronor, från skattebetalarna. Om hon vill.

Läs hela artikeln här

"Någon annan borde säga åt mig"

"Varför uppmanar inte Friluftsfrämjandet och de som säljer långfärdsskridskor att man ska ha hjälm när man ska ut på isen?

Frågan kommer från en medelålders kvinna i Dalarna. Hon ramlade och slog i huvudet när hon var ut och åkte långfärdsskridskor med allvarliga skador som följd. Den skinnmössa med fårskinnskant hon tagit på sig i fall att hon skulle ramla räckte inte till."

Läs hela artikeln här.