Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Hur utkräver vi ansvar av politiker?

En fråga som jag funderar mycket över är hur vi utkräver ansvar av de som handskas med våra skattepengar. Tjänstemannaansvaret är avskaffat. Kommunrevisionen har en svag ställning. Många gånger står de politiska alternativen för samma politik.  Ta Falun som exempel:

"Med största sannolikhet är nästa kommunstyrelseordförande i Falun endera en politiker som aldrig räknade på VM eller en politiker som räknade fel med 220 Mkr."

Det är Jens Runnberg som skriver i Dalarnas Tidningar om hur medborgarna kan utkräva ansvar för de skenande kostnaderna för skid-VM.

"Alla parter tycks nu överens, både om att det vid VM-ansökan inte fanns någon kalkyl och att investeringsbehovet som presenterades för faluborna var Sveriges värsta glädjekalkyl."

Faluns hoppbackar för hundra miljoner kr är exempel nr 37 i min bok.

Fem skäl att se upp när din politiker ...vill satsa på Internet

5. Malmö ville vara coola – blev bisarrt skämt

Malmö stad satsade 1,1 miljoner kronor på att skapa ett ”virtuellt medborgarcenter” i datorspelet Second Life. Där skulle ungdomar kunna göra sina röster hörda och föra dialog med tjänstemän och politiker inom Malmö Stad.

Men när kommunen väl fanns på plats i datorspelet var det inte lika hett längre.

Malmö vill ligga i framkant vad det gäller IT, men vi är medvetna om att Second Life kanske inte är den absoluta framkanten längre, sade Carina Nilsson (S).

– Detta borde kanske ha lanserats för två år sedan, sade projektledaren.

Experten Joakim Jardenberg trodde att det var ett ”bisarrt skämt” när han hörde talas om satsningen.

Ett knappt år senare lämnade Malmö Second Life med en avslutningsfest. 

4. Sveriges virtuella ambassad

Datorspelet Second Life var väldigt stort 2007.  Så stort att Sverige bestämde sig för att öppna en virtuell ambassad i spelet.

Kostnaden för Svenska Institutets satsning på Second Life var 1 754 500 kronor.

3. Virtuellt kulturhus i Örnsköldsvik

Malmös äventyr i Second Life har inte avskräckt andra kommuner. I Örnsköldsvik planerar kommunen att bygga ett virtuellt kulturhus.

”För att komma till kulturhusets entré måste man surfa på webbens digitala vågor. Väl vid entrén får du välja ditt digitala utseende och kliva in genom dess portar av glas. Ditt tredimensionella jag kan interagera med andra besökare."

Örnsköldsviks Allehanda skriver att en förstudie redan kostat 100 000 kronor, inom ramen för kommunens projekt Världsklass 2015. Den kom bland annat fram till att kommunen borde köpa "avancerad hologramteknik" för sju miljoner kronor. Totalt beräknas prislappen till 40 miljoner kronor.

2. Flyg till tredimensionella öar

Svenska skattepengar försvinner även till virtuella världar i Europa. EU satsade 23 miljoner kronor på projektet MEDISOLAE 3D.

Tanken var att du skulle kunna sitta hemma i din fåtölj och resa till 100 vackra öar i Medelhavet. Du skulle kunna flyga över öarna, landa på torget i en by och boka bord på en restaurant.

Tyvärr blev det inte mer än en avsomnad hemsida.

1. Kommun konkurrerade med YouTube

Musikstaden Borlänge har sett många artister födas, som Mando Diao och Miss Li. Ingen av dem är dock resultatet av bidragssatsningen Boom Town, som fått mer än 65 miljoner kronor i stöd för att vara ”ett kluster och kreativt centrum för musiknäringen i Dalarna”.

Man ville bland annat ta ”ett framgångsrikt steg ut på den internationella arenan” genom att lansera BoomTV – ”en webbaserad plattform där alla kan presentera sin video eller demo helt gratis.” Typ som YouTube alltså. Tyvärr klarade inte BoomTV konkurrensen om tittarna.

Myndighet sponsrar överklagan av egna beslut

Naturvårdsverket betalar Naturskyddsföreningen för att överklaga myndighetens egna beslut. Det avslöjar tidningen Svensk Jakt

Ett färskt exempel är när Naturskyddsföreningen överklagade Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg den 9 januari i år. Det 37 sidor långa dokumentet är underskrivet av Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen och WWF, men finansieringen kommer från Naturvårdsverket genom projektet ”Miljörätt – Genomslag för miljöändamålen; rättstillämpning, lagstiftning och deltagande”. Projektet har en budget på 1.875.000 kronor om året.

Svensk Jakt har intervjuat en jurist på Naturskyddsföreningen:

När det pågår rättsliga processer mellan Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket så är båda sidor avlönade av Naturvårdsverket?
– Ja. Jag kan förstå att det ser lite märkligt ut och funderar om det är så klokt av oss att gå emot Verket om vi får pengar ifrån dem, men man får väl lita på att det finns en viss integritet från alla parter.

Forskning visar att skattepengar till elitidrott är slöseri

– Hittills finns det inget som tyder på att bidragen till lag i Svenska hockeyligan och fotbollsallsvenskan kan motiveras med att det är bra för kommunal tillväxt, säger doktoranden Emelie Värja till TV4 Nyheterna Örebro.

Hon har gjort en mycket intressant studie av de ekonomiska konsekvenserna av att stötta elitidrott med skattepengar. Resultaten borde överraska många kommunpolitiker. 

Läs hela studien här.

Sponsrar "Vitt skräp" för att sätta kommunen på kartan

Borlänge har under många år försökt tvätta bort stämpeln som "Sveriges Chicago". Brottslighet vill ingen kommun vara känd för.

Nu vill kommunen sponsra inspelningen av gangsterfilmen "Vitt skräp" med 250.000 kronor. Näringslivschefen tror att det kan "skapa en känsla av stolthet bland invånarna" och att "det är roligt att sätta staden och regionen på kartan".

Varför vill man spela in gangsterfilmen just i Borlänge? Dalarnas Tidningar frågade producenten:

Borlänge har tidigare haft ryktet att vara en stad med mycket kriminalitet. Känner du till det?

– Ja, jag jobbar ju med crime och research. Men brottsligheten har väl gått ned? Vi är inte rädda att åka dit. Det ska bli kul.

Lycka till. Hoppas att det går bättre för Borlänge än för Karlstad, som sponsrade dokusåpan ”Wermland Forever” med 150.000 kronor för att att inte bara förknippas med ”skog och Bengt Alsterlind”.

Första avsnittet bjöd på underlivsrakning. Kommunens egen utvärdering visade att serien inte kan ”anses ha gett Karlstad ett positivt pr-värde. Tvärt om fick Karlstads kommun mycket negativ publicitet under två månaders tid.

Borlänge sponsrar Vitt skräp.001.jpg

Hells Angels blir kommunal hyresgäst

Karlstad kommun ville få bort Hells Angels. Därför köpte man deras klubblokal i Hertsöga för 3,1 miljoner kronor och sade upp mc-klubben. Det var bara ett problem.

Kommunen glömde bort den obligatoriska upplysningen om att en hyresgäst kan vända sig till hyresnämnden om den inte godtar uppsägningen. Sannolikt gäller därför det gamla hyreskontraktet – som löper ut 2021. Idag slog Värmlands tingsrätt fast att kommunen gjorde fel. Det innebär också att kommunen får betala MC-klubbens rättegångskostnader på minst 68 250 kronor. 

Karlstad kommun köpte alltså Hells Angels klubblokal för 3,1 miljoner kronor med det möjliga resultatet att kommunen själva blir klubbens hyresvärd de kommande åtta åren. MC-klubben har redan begärt att kommunen ska rusta upp lokalerna.

Källa: http://www.vf.se/nyheter/karlstad/kommunen-kan-tvingas-bli-has-hyresvard

"Jag blir så trött". Hund i Karlstad reagerar på att kommunens miss gör att Hells Angels blir kommunal hyresgäst.

Politiker köpte bro på Blocket – som var för kort

När jag besökte Avestas kommunrevisorer häromdagen fick jag höra en osannolik historia.

Kommunen skulle bygga en bro över Jularboån. Fritids- och teknikstyrelsens ordförande föreslog en lösning som skulle kosta 40.000 kronor. Men när beslutet var fattat visade sig den billiga lösningen vara flytbryggor istället för en bro, vilket inte uppfyllde säkerhetskraven. Då hittade kommunpolitikern istället en begagnad bro på Blocket för 100.000 kronor. 

Det var bara ett problem. Bron var åtta meter för kort. 

När bron väl var på plats hade den kostat 850.000 kronor.

En sådan bro måste man förstås uppleva. Jag ska försöka ta mig dit någon dag och se den med egna ögon.

PS: Vad hände med den ansvarige politikern? Han har idag en topplacering på socialdemokraternas riksdagslista.

Jularbo2.001.jpg

Mellomigrän och arenafeber

Har du flyttat till en kommun för att den arrangerat en delfinal i Melodifestivalen? Kommer man ens ihåg vilka kommuner som var värdar i fjol – eller åren före det?

Årets städer lägger upp till 2,1 miljoner kronor var på att vara värdar för Melodifestivalen, rapporterar SvD. 

I Lidköping som lägger mest kommer artisterna bland annat att få "en goodiebag med lokalproducerade varor", och i Örnsköldsvik kommer en "pop-up-orkester" att spela här och där utan förvarning.

En sådan där "goodiebag" skulle jag gärna få till Slöserimuseet...

De riktigt stora kostnaderna står så klart arenafebern för.

– Kommunerna har en tävling om vilken stad som är bästa eventstaden. Alla de här krafterna har bidragit till att nya arenor tillkommit, och alla som har en ny arena vill så klart ha dit melodifestivalen, säger Thomas Hall, nöjeschef på SVT.

Men vad är det egentligen som gör att folk vill flytta till en kommun? Som Andreas Bergh konstaterar i en annan artikel i SvD idag

– Ett tydligt fokus på tillgänglighet och kvalitet i barnomsorg, skola och äldreomsorg vore ett bättre sätt att skapa positiva associationer kring en kommun.

Systemet som ersatte det skrotade systemet kanske skrotas

Först tog man fram ett IT-system för 100 miljoner. Sedan skrotade man det. Sedan tog man fram ett nytt IT-system för 85 miljoner kronor. Nu överväger man att skrota det.

DN rapporterar idag om exempel #324 i boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar.

Polisens nya IT-system skulle ge en effektivare organisation och mer tid att utreda brott - men det blev precis tvärtom. 

Varning för explosivt innehåll

Kommunhuset i Sundsvall spärrades av idag. Ett paket eller brev med okänt innehåll hade lämnats in i receptionen av en man som "bedömdes ha ett märkligt beteende".

Sundsvallspolisen skickade bilder på brevet/paketet till bombgruppen i Stockholm, men när de inte kunde avgöra om innehållet var farligt eller inte beslöt man att flyga upp två bombtekniker med polishelikopter, inklusive bärbar röntgenutrustning.

 – Det jag känner till är att det kommit in en person och lämnat ett paket eller brev och personalen har haft anledning att tro att det kan ha varit något farligt i paketet, sade polisens informationschef. Enligt honom ska personen som lämnade paketet inte ha uttalat några hot mot personalen.

Sundsvalls Tidning rapporterade under eftermiddagen live från dramat vid kommunhuset.

Strax efter att helikoptern lyft med bombteknikerna från Stockholm fick den dock vända tillbaka. Personen som lämnat paketet hade hört av sig till polisen.

– Mannen lämnade sådana upplysningar att paketet kunde öppnas och det visade sig innehålla en bok. Boken i sig förmedlade ett budskap till politikerna i kommunen, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Enligt uppgifter till Sundsvalls Tidning var det boken "365 sätt att slösa med dina skattepengar" som låg i paketet.

Boken finns att köpa på bland annat Adlibris. Varning är härmed utfärdad för explosivt innehåll.

Varför blir det alltid dyrare?

I höstas gick Falkenbergs FF upp i Allsvenskan för första gången. Därför räckte inte den arenasatsning som kommunen redan klubbat, eftersom den "bara" gjordes för att möta kraven på ett lag i andradivisionen.

Nu rapporterar Hallands Nyheter att renoveringen av Falkenbergs IP dessutom blir dyrare än beräknat. Totalkostnaden beräknas nu till 4,1 miljoner kronor - det vill säga 1,7 miljoner kronor högre än sagt.

Göteborgs-Posten gjorde en sammanställning för några år sedan som visade att Fotbollsförbundets krav på förbättrade arenor runt om i landet kommer att kosta 1,5 miljarder kronor. 

Det är för övrigt inte första gången en arena i Falkenberg blir dyrare än beräknat. 

Inomhusarenan Falkhallen skulle ha stått klar 2006 och ha kostat 50 miljoner kronor. När den invigdes 2010 var sluträkningen runt 165 miljoner kronor. Då fick man ändå ingen bastu för pengarna, vilket ställt till det för brottarna. Istället får de svettas bort sina överflödiga hekton i Grand Hotels bastu.