Martin Borgs

Entreprenör, filmare och författare

Någon annan betalar är en skräckfilm om dina skattepengar.

Premiär 19 augusti. Köp biljetter här.

Filmen är baserad på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som precis släppts även i pocketupplaga. Den toppade omedelbart Bokus lista över mest sålda pocket inom facklitteratur. Beställ boken här för endast 39 kr.

Filtering by Category: Leka företagare

Nuon och sex andra skäl till varför politiker inte ska vara företagare

7. MUTSAGAN OM TELIASONERA

Det var en gång ett statligt svenskt företag, Telia Sonera, som gjorde affärer med det korrupta landet Uzbekistan. Efteråt kan man inte ”förklara vad man har gjort, med vem man har gjort det och hur man har gjort det”. I värsta fall mutade man diktatorns dotter med två miljarder. I bästa fall då? Ja, då gav bolaget bort två miljarder kronor till någon de inte känner till utan att veta vad de skulle få tillbaka.

6. BUSSAR TILL BALTIKUM

Ett projekt inom den så kallade Östersjömiljarden handlade om att köpa in 250 begagnade bussar och skänka dem till Baltikum. Det skulle skapa hundratals svenska jobb eftersom bussbolagen i Sverige skulle behöva köpa nya bussar. Det blev elva jobb. Kostnad: 56 miljoner kronor.

Barn gör facepalm.gif

5. INTE ETT ENDA UFO HAR LANDAT

I Norrbotten satsar man på skattefinansierad rymdturism. 2007 invigdes Spaceport Sweden och två år senare påbörjades ett treårigt projekt med pengar från Landstinget i Norrbotten, Tillväxtverket, Luleå Tekniska Universitet och EU. Kort sagt, pengar från skattebetalarna. Sammanlagt 11 miljoner kronor. Målen var tydliga och skulle uppnås senast 2012. Tidningen Norrländska Socialdemokraten har kontrollerat hur de uppnåtts. Det skulle bli tre nya företag. Det blev ett – Spaceport Sweden AB självt. Men frågan är om det är nytt. Bolaget skapades redan innan projektet startade. Det skulle också bli 30 nya arbetstillfällen i Kiruna. Det blev två. Bägge anställda i bolaget Spaceport Sweden.

Och än i dag har inte ett enda UFO landat.

4. VÄRLDENS BILLIGASTE BREDBAND

För tio år sedan byggde statliga Teracom ett bredbandsnät med hjälp av pengar från stat, kommuner och EU. Det kostade 1,4 miljarder kronor.

Totalt kunde man erbjuda 600 000 hushåll och tusentals företag bredband. Tyvärr var det bara 40 000 av dem som antog erbjudandet – det vill säga en procent av de svenska bredbands- kunderna.

Hösten 2009 såldes nätet för en krona. Ja. En krona.

3. ETANOLMILJARDEN

I Örnsköldsvik behövde det kommunala energibolaget Övik Energi 725 miljoner kronor för att undvika konkurs. Ja, du läste rätt. 725 miljoner kronor. Kanske hade man lika gärna kunnat elda upp dem i kommunens kraftvärmeverk i Hörneborg. En- bart räntor och lånekostnader landar på 29 miljoner kronor om året.

Kapitaltillskottet från skattebetalarna i Örnsköldsvik är bara det senaste kapitlet i en lång historia som bland annat handlat om att arrendera 22 000 hektar mark i Tanzania för att odla sockerrör. Den satsningen kostade omkring 170 miljoner kronor. Efter några år såldes projekten i Afrika för 400 kronor.

Örnsköldsvik leds av Elvy Söderström (S), som också sitter i socialdemokraternas verkställande utskott.

2. DINA PENGAR UPP I DET BLÅ

Vilket är det snabbaste sättet att bli miljonär? Ta en miljard och satsa i flygbranschen.

Detta gamla skämt, som en gång kläcktes av entreprenören Richard Branson har visat sig stämma obehagligt väl in på SAS, konstaterade Svenska Dagbladets reporter Andreas Cervenka.

Staten har stoppat in 2,4 miljarder kronor i SAS sedan 2009. Värdet på statens aktier var 425 miljoner kronor i oktober 2012.

Två miljarder kronor av dina pengar upp i det blå!

1. DEN SÄMSTA STORBOLAGSAFFÄREN NÅGONSIN

Vattenfalls köp av holländska Nuon har kallats ”den sämsta svenska storbolagsaffären någonsin”. Det är inga privata ägare som får ta smällen. Inte ens de ansvariga tjänstemännen och politikerna. Konsekvenserna drabbar som vanligt någon annan. Vattenfall har i skrivande stund förlorat fantasisumman 15 miljarder kronor på köpet av Nuon, vilket kan få konsekvenser för skattebetalarna i form av uteblivna utdelningar på miljardbelopp.

Om någon varnade? Självklart! Men enligt dåvarande VD:n hade han ”sällan upplevt en så entusiastisk styrelse”.

Testhall för bilkörning för fem miljarder kronor

Mitt i Värmland ligger Sunne kommun. Dess slogan är "Sagolika Sunne". Här vill man bygga en testhall för bilkörning, som ska vara stor som tjugo IKEA-varuhus och ha vinterklimat året om. Den beräknade budgeten för "Cimate Arena" är fem miljarder kronor. Hur mycket kostnaderna egentligen kommer att stanna på vet ingen. Det enda som står klart att någon annan betalar.

Hur kommer man på en sådan idé? Jo, grannkommunen Torsby har försökt hamna på kartan genom att bygga en så kallad skidtunnel. Den invigdes 2006 och kostade 61 miljoner kronor. Företag och privatpersoner gick in med fyra miljoner – resten kom från kommunen, EU och Nutek. 

– För att man ska ha råd med en bra kommunal service så måste man också ha intäkter, sade kommunpolitikern Ann- Katrin Uppvall när tunneln invigdes.

Men det lönar sig inte att driva en skidtunnel. Efter några år fick kommunen ta över hela driften av bolaget och har sedan dess skjutit till omkring en miljon kronor om året. Skidtunneln i Torsby är exempel #205 i boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar.

Skidtunnelns dåliga ekonomi avskräckte inte entusiasterna i Sunne, som istället såg framför sig en jättelik konkurrent till den svenska vinterbiltestningens Mecka: Arvidsjaur och Arjeplog.

Man anar att banker och riskkapitalister inte var lika entusiastiska, eftersom projektet hittills varit beroende av skattepengar. Som Malin Siwe konstaterar i Expressen har Sunne har gått in med 2,6 miljoner kronor, medan Region Värmland, Karlstad och Arvika har bidrag med nästan sju miljoner. Till det kommer så klart EU-pengar.

Det är lätt att ta risker med andras pengar. Det gäller både under projektfasen och själva byggandet. Tyvärr finns det alltför många exempel på att det är för lätt, så att någon annan får betala dyrt.